Kinderen en Covid-19 (testen/kapjes)

Ik zie boze ouders online over deze testen. Dat kinderen trauma’s eraan over houden. Dat we kinderen martelen, hoe kunnen we onze kleintjes hier doorheen laten gaan. Waar zijn we mee bezig?

Volgens mij lijken we iets te vergeten.

Kinderen hebben wel vaker trauma’s bij medische handelingen. Denk aan bloed prikken. Vingerprikken voor diabetici. Denk aan de tandarts! Jeetje daar ben ik, samen met duizenden andere mensen nog steeds bang voor. Ik ken zelfs iemand die werkzaam is als arts die zelf flauwvalt als er bloed bij die persoon geprikt wordt.

Alsnog als je kind ziek is en er moet bloed worden geprikt doen we dat ook. Als je kind gaatjes heeft dan vullen we die ook met een verdoving. Dan doet niemand er moeilijk over.

De Covid-19 test die ikzelf ook heb moeten doen, die ook op die kinderen toegepast wordt staat niet in vergelijking met bijvoorbeeld een paar buisjes bloed prikken.

De covid-19 test is een staafje die binnen twee seconden uit de neus wordt gehaald. Bij kinderen gaat het staafje ook minder diep naar binnen als bij volwassenen. De kinderen reageren eerder op ouders die panisch met de test omgaan. Kinderen spiegelen veelal ouders. Wat mij opvalt is dat mensen die deze posts delen online, zelf tegen het hele testgebeuren zijn en veelal mondkapjes onzin vinden.

We moeten wel testen, als we dit niet doen bij kinderen die klachten vertonen kunnen we ook het verschil niet zien of meten in hoeverre kinderen overdragen of besmetten. Dit virus is nieuw en we proberen uit te zoeken als mensheid hoe het virus werkt, hoe het overspringt en nog belangrijker hoe we het kunnen indammen.

Ondertussen weten we dat het bij kleine kinderen een ander verloop heeft. Dit als een kind uiteraard geen medische achtergrond heeft. We zijn er alleen nog steeds niet achter waarom. Is het dat kinderen toch al veel virussen naar zich toegegooid krijgen en hun immuun systeem al actiever bezig is, komt het door eiwit binding, is het een combinatie? Hier kun je wat meer lezen over kleine kinderen en Covid.

Ja, het is ongemakkelijk. Ik ga niet tegen je liegen. Voor jezelf en al helemaal voor je kind. Luister, als jij je kind zo tekeer ziet gaan breekt je ouderhart en wil je zo graag je kind beschermen. Dat is natuurlijk.

Deze testen zijn niet bedoeld om je kind te pesten. Deze testen zijn bedoeld om informatie te verkrijgen. Om te kijken of je kleintje ziek is en of je kind geholpen moet worden. Misschien is je kind wel niet ziek, fantastisch nieuws en zo hebben we weer een beetje informatie.

Nee je hoeft niet in vol het snottebellen seizoen je kind direct te laten testen.

Misschien wordt je kind naar huis gestuurd vanuit school of de opvang. Ik weet hoe onhandig het is, mijn dochter is ook 2 weken thuis geweest. Dan kijk je het aan. Merk je dat de ademhaling echt jagend of benauwend wordt, dan kun je misschien toch beter een test aanvragen. Is het verschrikkelijk onhandig allemaal, ja. Gewoon ja. Er zullen meer kinderen dan ooit tijdelijk thuis zitten met een simpele verkoudheid. Terwijl ze normaal die snottebellen lekker laten lopen op de kinderopvang.

Ken je dat beeld nog van die juffen die daar de hele dag snottebellen staan weg te vegen van gezichtjes? Ja, that is not going to happen right now.

Fun fact, zware verkoudheidsklachten kunnen 3 weken aanhouden.

Ik heb een keelkind thuis die vroeger bijna chronisch verkouden leek. Ik houd mijn hart net zo goed vast voor het komende seizoen. Gelukkig is ze 12 jaar oud en kan ze prima even rustig thuis zitten en haar schoolwerk doen.

Wat nu als we eens rustig proberen door dit seizoen te gaan zonder vingers te wijzen, te klagen of lastig te doen. Dat maakt het zoveel relaxter voor iedereen. We gaan er toch wel doorheen, waarom die energie verspillen aan die loze moeite.

Je wordt niet gedwongen om je kind een test te laten doen. Alleen als je kind zware klachten heeft. Bij een snotneus hoeft je kind niet direct een test te laten doen omdat school dat wil. Je kunt ook zeggen “prima, dan blijft mijn kind thuis tot de klachten voorbij zijn.”

De school probeert ook alleen maar de andere leerlingen en leraren te beschermen.

Immers weten we nog steeds niet hoe het virus werkt bij kleine kinderen. Zelf worden ze veelal niet zo ziek maar een ander kind met onderliggende medische achtergrond kan wel degelijk in het ziekenhuis belanden. Een leraar die snottebellen wegveegt kan misschien wel ziek worden.

Als je kind pre Corona niet lekker was bleef het thuis. Nu ook. Alleen nu tot die snotneus echt uitgelopen is.

Het is niet dat de mensheid erop uit is om jou en jouw kind te pesten.

Daarnaast is er ook nog steeds gewoon het griepvirus wat nu heftig toeslaat. Om de paar jaar hebben we daar ook een opleving van. Het grote verschil? Van de griep weten we het verloop en we hebben hier een vaccin van.

Ik moet soms grinniken om mensen die een heel verhaal eruit gooien over de griep en dat we daar nooit zo panisch om doen. Bij de eerste keren dat de griep zo toesloeg waren mensen ook panisch en bezig om van alles op te lossen. Je was er alleen minder van op de hoogte.

Pandemieën horen wel echt een beetje bij de wereld en de mensheid. Pest, Pokken, Cholera, Spaanse griep, Ebola, Aids, H3N2, SARS, Mexicaanse griep…..nu dan Covid. Ze vormen ons als mensen, leren hoe we met ziekte en verspreiding moeten omgaan. We moeten een manier vinden om ermee te leven, hetzij door het “uit te roeien”, hetzij met een vaccin, hetzij met een nieuwe manier van omgaan met elkaar.

Door Cholera leerde we het belang van schoon sanitair en hygiëne. Door de Spaanse griep leerde wij als mensen dat onderzoek juist belangrijk was en dat we moesten kijken hoe een virus zich gedroeg. Kijk naar de SARS epidemie van 2003, sinds die uitbraak is het redelijk normaal om in Hongkong een mondkapje te dragen.

We zullen ons moeten aanpassen en doorgaan.

Kinderen “overlijden” door het dragen van een mondkapje.

Dit is een heel ding waar mensen zich vol aan vasthouden. Ik geloof dat dit eerder uitzonderingen zijn waar er waarschijnlijk een medisch onderliggend probleem was.

Wat ik ook begrijp uit dat verhaal is dat een meisje bezweek na langdurig benauwend een mondkapje op hebben te gedragen in Duitsland. De Duitste politie waarschuwt dat dit een hoax is, een fabeltje bedacht door de anti-kapjes “movement” Dit verhaal blaast alleen nu enorm op en wordt gebruikt als “feit”. Zo heeft de site; “stichtingvaccinvrij” het groot op de voorpagina net als onder andere de site “de theorist” Dat de politie nu waarschuwt wordt gezien als de regering die het in de doofpot probeert te stoppen. Uiteraard..

Duitsland gebruikt al maanden op deze manier mondkapjes en daar werkt het prima. België idem.

Dan heb je nog een meisje die gestikt was in kipnuggets met een mondkapje op. Ik vind het verschrikkelijk voor de ouders en haar familie.

Ik zou alleen willen aanraden om niet te eten met een mondkapje op.

Ik begrijp dat jongere kinderen niet down zijn met het dragen van een mondkapje en dat ook bij jongere kinderen de longen minder ontwikkeld zijn dan die van een volwassenen. Je hoeft niet wat mij betreft een kleuter een kapje op te dwingen. Sterker nog het lijkt mij vervelend voor iedereen. Het kind krijst, ouders onder druk, omgeving heeft er last van. Nog meer aerosolen in de lucht.

Hoe kijk ik dan naar kinderen en mondkapjes?

Ik vind nog steeds dat kinderen vanaf de middelbare school mondkapjes zouden moeten dragen in het OV, openbare ruimtes en van/naar de lessen toe. (ondertussen moet dit nu ook van de regering) Op die manier houd je de klassen overzichtelijk bij elkaar en mocht er iemand in de klas ziek worden kun je direct ingrijpen.

Sterker nog zodra kinderen in het ov stappen en je duidelijk met je kind kunt communiceren waarom dit belangrijk is, kan een kind een mondkapje dragen. Ik denk dat dit vanaf een jaar of 8 a 9 prima te doen moet zijn. De Dame droeg hier ook gewoon een mondkapje in het ov vanaf 10 jaar oud.

Ik vind het persoonlijk niet nodig om kinderen een mondkapje TIJDENS de lessen op school te verplichten . Ik sta er wel achter dat een kind die verkouden is naar huis wordt gestuurd tot ze klachtenvrij zijn, om hiermee andere leerlingen en leraren te beschermen (maar dat kon je al eerder in het artikel lezen).

Wederom benadruk ik wat ik eerder heb gezegd in het artikel over de mondkapjesplicht. Het is benauwend, je krijgt iets minder zuurstof naar binnen (vandaar het benauwende gevoel) maar het staat niet in verhouding met hoe ziek je kunt worden van Covid. Een gezond iemand zou prima even een kapje kunnen dragen tijdens het boodschappen doen, in het OV of in de gang op school.

Verder begrijp ik dat een mondkapje en een bril een heel probleem an zich is. Beide dochters dragen een bril en door het mondkapje beslaat deze. Zonder bril kunnen ze hoofdpijn krijgen. Er zijn diverse opties dan beschikbaar zoals bijvoorbeeld een spatscherm of een stukje kledingtape op de huid om het masker strak aan te laten sluiten onder de bril.

Voor nu heb ik van die 3D inserts besteld om te testen. Ik wil kijken of ze goed aansluiten, of ze ademen gemakkelijker maken en of ze helpen met het beslaan van een bril. Dit zou ook voor mijn cliënten namelijk het leven wat makkelijker kunnen maken. Zodra ik deze binnen heb en er naar heb kunnen kijken schrijf ik hier een artikel over.

De Dame heeft een heel hip kapje, waar ze blij mee is.

Het mondkapje heb ik gekocht bij MondkapMonkeys

Thuisscholing ?

Ik zou het liefste zien dat we in een complete lock gaan voor een maand waarin ook de scholen weer sluiten, alleen onze regering doet dit liever niet. Ik begrijp het ergens ook wel, zeker als je kijkt naar kinderen die thuis echt niet goed op hun plek zitten.

Laat ouders die het kunnen dragen en thuis zitten (of die hier zelf voor kiezen), hun kinderen thuis houden en digitaal school volgen en begeleiden.

Op deze manier zijn de klassen kleiner wat voor de leraren veiliger is. De kinderen die het nodig hebben en de kinderen van ouders met vitale beroepen volgen klassikaal onderwijs. De ouders kunnen hun kinderen extra begeleiden waar nodig.

Dat is een win-win-win voor alle partijen.

Ik zal uiteraard wel ergens een puntje vergeten zijn om aan te tikken maar ik

26 gedachten over “Kinderen en Covid-19 (testen/kapjes)”

 1. “I was very pleased to discover this great site. I wanted to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely appreciated every bit of it and i also have you bookmarked to look at new things on your site.”
  נערות ליווי בתל אביב

 2. Hey I know this is off topic but I was wondering if
  you knew of any widgets I could add to my blog
  that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a
  plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would
  have some experience with something like this. Please let me
  know if you run into anything. I truly enjoy
  reading your blog and I look forward to your new updates.
  0mniartist asmr

 3. Hurrah, that’s what I was looking for, what a data! existing here at this webpage, thanks admin of this site.
  asmr 0mniartist

 4. I do trust all the ideas you have introduced for your post.
  They are very convincing and can definitely work. Still, the posts are too short
  for newbies. May just you please extend them a bit from subsequent time?

  Thanks for the post. 0mniartist asmr

 5. Please let me know if you’re looking for a writer for your weblog.
  You have some really good articles and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really
  like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an e-mail if interested. Kudos! asmr 0mniartist

 6. I’m no longer positive where you are getting your information, however
  great topic. I needs to spend a while finding out much more or working out more.

  Thanks for magnificent information I used to be in search of this information for my mission.

 7. Simply desire to say your article is as amazing.
  The clearness on your publish is simply cool and that i could assume
  you are knowledgeable on this subject. Well along with your permission allow me
  to grab your RSS feed to keep updated with approaching post.
  Thank you a million and please keep up the enjoyable work.

 8. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your blog?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so
  people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures.
  Maybe you could space it out better?

 9. Thank you for every other informative site. The place else could I get that type of info written in such a
  perfect approach? I have a undertaking that I’m just now running on, and I’ve been at the look out for such information.

 10. Its not my first time to go to see this site, i am visiting
  this site dailly and take fastidious facts from here every
  day.

 11. scoliosis
  What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this
  I have discovered It positively helpful and it has aided me out loads.
  I hope to give a contribution & aid other customers like its helped me.
  Great job. scoliosis

 12. scoliosis
  Helpful information. Lucky me I discovered your site by chance, and I’m stunned why this twist of fate did not took place in advance!

  I bookmarked it. scoliosis

 13. scoliosis
  A motivating discussion is definitely worth comment. I do believe that you should write more
  on this topic, it may not be a taboo matter but typically people do not discuss such subjects.
  To the next! Best wishes!! scoliosis

 14. free dating sites
  I absolutely love your site.. Very nice colors & theme.
  Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I’m looking to
  create my own personal site and would like to know where you got this from or
  just what the theme is called. Appreciate it! free dating sites https://785days.tumblr.com/

Reacties zijn gesloten.