Corona en thuis scholing

Ik zie overal op Facebook en in de familieapp van mijn partner prachtige schoolschema’s omhoog komen. Moeders die de hele dag inroosteren en vol als juf inspringen. Ik bewonder ze en ik heb veel respect voor deze ouders.

Ik ben dat niet.
Ik heb er namelijk oprecht moeite mee.

Het begon zondag met de mededeling dat de scholen drie weken zouden gaan sluiten. Die avond belde de lerares van mijn oudste dochter op. Ze weet dat ik in de zorg werk en dat hun vader op dit moment niet de kinderen kan opvangen door het ziektebed van zijn vrouw. Ze valt in de risicogroep en daarmee komen de kinderen dus op mij.

Niets aan het handje, komt goed. De school ging alles regelen betreffende opvang en we zouden er samen wel uitkomen. Ook wilde ze weten of ik een computer thuis had voor huiswerk. Ik meldde dat ik alles in huis had maar dat ik wel gewoon moest werken en dat mijn diensten onregelmatig zouden zijn.

Maandag had ik hetzelfde gesprek met de lerares van de jongste. De opvang zou mij bellen maar zolang de jongste nog verkouden is mag ze hoe dan ook niet naar de opvang. Die heb ik gelukkig voor de eerste week al privé geregeld zodat ik door kon werken. Ook meldde ik haar dat ik niet elke dag om half 9 met mijn dochter kon zitten voor huiswerk. Wederom “dit komt goed, kijk gewoon hoe ver je komt”

Dinsdagavond kreeg de oudste dochter een programma door met digitale werkjes zodat ze door kon gaan. Ze kreeg haar eind musical script via de mail zodat ze deze door kon lezen en een rol kon uitzoeken. Ze ging direct thuis aan de slag. Al het huiswerk was die avond meteen klaar.

Ze kreeg ook nog als opdracht dat ze verder zou kunnen met haar spreekbeurt de komende dagen. Nu was ze met haar vader de afgelopen tijd aan de gang gegaan voor haar spreekbeurt. Deze opdracht liet ik dan ook maar even voor wat het is.

Woensdagmiddag lag het netwerk voor mijn oudste dochter er al uit door de vele aanmeldingen van die dag. Mijn zusje is uiteindelijk met mijn puber haar musical gaan uitpluizen om een rol uit te zoeken. Mijn oudste dochter was al helemaal gelukkig om even weg uit het huis te zijn van iedereen. Ook dit geeft nogal een druk (hier later nog een blog over want…ik heb het zwaar)

Vervolgens kon ik zelf snel het schoolwerk en de schoolboeken ophalen van mijn jongste telg, zodat deze ook aan de slag kon. Ik kreeg nog een Chromebook mee om eventueel op te werken bij de opvang. Deze school gaat aan de slag in Google Hangouts, de juffen geven om half 9 elke dag het werk op en er kunnen vragen gesteld worden. Ook mijn mini dame ging direct aan de slag en opende het voorgestelde schema vanuit de leraren.

Ga uit van ongeveer 2 tot 3 uur werk. Het is rekenen, lezen alles erop en eraan. Gymles. Filmpjes en extra werk. Fantastisch geregeld. Je ziet hoe hard de leraren hebben gewerkt om dit werkend te maken.

Ondertussen besloot de dansschool van mijn jongste dochter ook hun lessen digitaal te sturen zodat kinderen door konden gaan. De vader van de kinderen stuurde mijn vervolgens de link zodat ik daar eventueel ook nog wat mee kon.

Nee. Gewoon nee. Het spijt mij. Ik kan dit niet.

Nu verwacht men dat ik werk, een juf ben voor mijn kinderen, gymles geef, dansles geef EN ondertussen moet mijn huishouden ook nog doordraaien.

Ik ben ook nog een moeder die gewoon even wil ontspannen mijn mini mensjes zonder al die druk. Ik wil als mens gewoon in de avond lekker hangen met een glas wijn en even helemaal niets.

Ik ben geen supermens. Ik kan dit niet allemaal doen en tegelijkertijd niet gek worden. Geef mij wat ruimte alsjeblieft. I’m really trying here.

Ik werk. Ik ben bezig. Mijn kinderen gaan normaal gesproken naar school toe. Op school krijgen ze les als ik werk. Thuis maken we huiswerk en overhoor ik de meiden voor de volgende dag. Ik vertrouw op de leraren om mijn kinderen te scholen. Mijn wens om lerares te worden is vervlogen toen ik 19 jaar oud was.

Ja er is voor mensen in cruciale beroepen kinderopvang beschikbaar. Alleen mijn kinderen zijn verkouden en mogen dus niet hier naartoe. Een snotter of een kuch en de opvang vervalt. Mijn werk niet. Ik mag alleen stoppen als ik ziek ben of als ik koorts krijg. Ik ben zelf ook enigszins verkouden. Dat is geen reden op dit moment om te stoppen. En nu?

Met andere woorden; “mijn” kinderopvang komt nu even neer op de mensen om mij heen. Dat zijn mijn helden nu.

Ik ben dankbaar dat ze er zijn. Ik ben blij dat mijn zusje riep “Stuur ze maar even hier heen” Dat mijn vader bij mij sliep om de meiden op te vangen. Dat hij een paar dagen vrij nam. Dat mijn vriend hier bij mij thuis zich suf werkt dat ook hij een oogje op ze kan houden als ik niet anders kan, terwijl dat enorm veel druk op onze relatie zet nu.

Gelukkig vangen deze mensen om mij heen nu ook deels het huiswerk op. Ik vertel iedere ochtend voordat ik ga wat er gedaan dient te worden zodat ik het in de avond weer naar de leraren kan communiceren. De mensen om mij heen helpen de meiden als er vragen zijn. Mijn zusje appte mij al met staartdeling stress. Haar jeugdtrauma betreffende wiskunde kwam ook weer omhoog. We maken het allemaal werkende maar niet op zo een prachtige manier zoals ik overal terug zie bij andere gezinnen. Het is meer “maak je werk direct en daarna luister je naar bij wie je bent en ga je wat doen”

Ik heb ondertussen ook geleerd dat ik als juf strenger ben. Zeker na een uitgebreide preek ala “Mama werkt en moet door, jullie werken en gaan door” Als mijn diensten klaar zijn, stap ik binnen en lopen we het huiswerk. door. Geen gemekker, geen gezeur. Dan pak ik de zorg weer vol over.

Zodra de opvang hier draait, ga ik er wel van uit dat ze daar ook huiswerk maken en dit overnemen. Ik ben alleen nog steeds niet gebeld voor de opvang. Deze is namelijk nog niet rond in Velsen. Ook dit is logisch met het gekkenhuis, we moeten geduld hebben met elkaar.

*Insert donderdagmiddag: Ondertussen is er contact geweest met de opvang. Nu kan de opvang mijn kinderen niet opvangen omdat beide dochters verkouden zijn. (dat viel te verwachten) Ze zitten alleen op twee verschillende locaties ivm twee verschillende scholen wat nu niet handig is.

*Insert vrijdagochtend: Kinderopvang is geregeld als ik het nodig heb op 1 locatie. Ook zullen ze daar het huiswerk kunnen doen. BAM. We komen er wel.

Ik ben blij dat de scholen een systeem in werking hebben gezet voor alle kinderen. Ik ben dankbaar dat ik mensen om mij heen heb die kunnen helpen. Ik heb bewondering voor moeders die zich nu ontpoppen als volle manager van hun kinderen.

Ik begrijp simpel gezegd de druk op de ouders en kinderen nu even niet. Iedereen zit al zo vol in de stress. Een week of twee geen schoolwerk gaan de kinderen niet kapot van. Sterker nog, in de meivakantie krijgen de kinderen vaak geen werk mee. Dan mogen ze vakantie vieren en ‘lees een boek’. Kinderen kunnen ook andere dingen leren. Help maar in het huis. Kookles. Leer wat praktische zaken die je later nodig hebt in het leven.

Mijn puber uit groep 8 is al toegelaten op een middelbare school. De komende weken gaat het verschil niet meer maken. Mijn jongste dame uit groep 7 heeft eerder veel vragen over Corona en wil mij het liefst helpen met alles. Die vraagt letterlijk of ze niet beter mee kan met mijn werk om een verschil te maken in plaats van een pagina minsommen of 30 minuten lezen in haar boek.

Ja, er moet absoluut een systeem zijn voor de lange termijn. Het is geweldig dat we dit blijkbaar redelijk snel op orde kunnen krijgen in Nederland. Het is goed om de kinderen een gevoel te geven van normaliteit en ritme. Dat ben ik helemaal met iedereen eens. De leraren en scholen hebben iets fantastisch neergezet in een korte tijd. Ik heb gezien hoe hard de leraren aan de gang zijn gegaan.

Ik vind alleen dat er teveel druk op staat.

Er gebeurd nogal veel bij iedereen thuis. Het land zit in quarantaine. Mensen zijn bang. Bang om ziek te worden. Bang voor hun baan. Gezinnen zitten thuis op elkaars lip. Er zijn meer zaken van huiselijk geweld. Er zijn meer scheidingsaanvragen. Geef iedereen even wat ademruimte.

Zorg dat de opvang soepel loopt. Zorg dat de ouders zelf hun thuiswerk situatie goed hebben opgezet. Dat iedereen wat kalmer is en begin dan langzaam met te kijken wat werkt.

Mensen hamsteren wc papier uit paniek terwijl ze het niet nodig hebben. Dat zijn de mensen die je nu wil laten lesgeven. Geef iedereen even een moment van bezinning.

Sorry, mijn hoofd loopt over. Het moet er bij mij ook even uit.

206 gedachten over “Corona en thuis scholing”

 1. I just couldn’t go away your site prior to suggesting
  that I actually enjoyed the usual info an individual provide on your visitors?
  Is gonna be again incessantly to investigate cross-check new
  posts

 2. Great post. I was checking continuously this weblog and I am inspired!
  Extremely helpful info specifically the last section 🙂 I
  deal with such info a lot. I used to be seeking this particular information for a long time.
  Thank you and best of luck.

  my blog; xe88 online

 3. Thank you for the good writeup. It in truth was a leisure account
  it. Look complicated to more delivered agreeable from
  you! However, how can we be in contact?

 4. We are a group of volunteers and starting a brand new scheme in our
  community. Your web site offered us with helpful info to work on. You’ve done an impressive activity and
  our whole neighborhood will likely be thankful to
  you.

 5. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any feedback would be greatly appreciated.

 6. Hi, i feel that i noticed you visited my website thus i came to go back
  the favor?.I am trying to find things to improve my
  website!I suppose its adequate to use some of your ideas!!

  Visit my web blog – apk xe888

 7. When I originally commented I seem to have clicked the -Notify me
  when new comments are added- checkbox and now each time a
  comment is added I receive four emails with the exact
  same comment. There has to be a way you can remove me from that service?
  Thanks!

 8. I am really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any browser
  compatibility issues? A couple of my blog visitors have complained about my
  site not working correctly in Explorer but looks great in Firefox.
  Do you have any suggestions to help fix this problem?

  My website – mega888apk download

 9. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog.
  A great read. I’ll certainly be back.

  Visit my site: kiss916 (docbao365.net)

 10. Hello, this weekend is pleasant designed for me,
  because this time i am reading this fantastic informative post here at my house.

  Also visit my webpage … mega888

 11. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared
  to be on the net the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could
  take a signal. Will likely be back to get
  more. Thanks

 12. Useful information. Fortunate me I discovered your web site accidentally, and I am
  shocked why this accident did not happened in advance!
  I bookmarked it.

 13. I’m pretty pleased to discover this web site. I wanted to thank you
  for ones time due to this fantastic read!! I definitely liked every part of
  it and I have you book marked to see new things on your blog.

 14. Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other blogs?
  I have a blog centered on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my audience would
  value your work. If you’re even remotely interested, feel
  free to shoot me an e mail.

 15. My brother recommended I may like this website.

  He was once entirely right. This post actually made my day.
  You cann’t believe just how a lot time I had spent for this info!
  Thanks!

 16. Hi, its good paragraph about media print, we all understand media is a fantastic source of information.

 17. Hi would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m looking to start my own blog soon but I’m having a
  difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style
  seems different then most blogs and I’m looking for something unique.

  P.S My apologies for being off-topic but I had
  to ask!

 18. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit,
  but instead of that, this is magnificent blog. A fantastic read.

  I’ll certainly be back.

 19. I would like to thank you for the efforts you’ve put
  in writing this website. I really hope to see
  the same high-grade content by you in the future as well.
  In fact, your creative writing abilities has motivated
  me to get my own, personal website now 😉

 20. Hey I know this is off topic but I was wondering if you
  knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet
  my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this
  for quite some time and was hoping maybe you would have some experience
  with something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 21. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re
  working with? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m
  having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking
  for something unique. P.S Sorry
  for being off-topic but I had to ask!

  Check out my page – pussy888 for pc

 22. Ahaa, its good conversation concerning this post at this
  place at this webpage, I have read all that, so at this time me also commenting here.

 23. Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are
  you using for this website? I’m getting fed up
  of WordPress because I’ve had problems with hackers
  and I’m looking at alternatives for another platform.

  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

  My web site: pusyy888, https://www.profoundbond.net/index.php?title=Pussy888_Online_Tips_Guide,

 24. Hi there, i read your blog from time to time and i own a
  similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me insane so any support is very much
  appreciated.

  Feel free to visit my web blog: download 918kaya

 25. I think this is among the most important information for me.
  And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The web site style is ideal, the articles is really great :
  D. Good job, cheers

  My web-site; mega888 malaysia

 26. Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other websites?
  I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would love
  to have you share some stories/information. I know my readers would enjoy your work.
  If you are even remotely interested, feel free to shoot
  me an e-mail.

  Here is my blog – pusay888

 27. I have read a few excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
  I surprise how much effort you put to make any such great informative website.

  Here is my webpage :: apk xe888

 28. I have been surfing online more than 2 hours today,
  yet I never found any interesting article like
  yours. It is pretty worth enough for me. Personally,
  if all webmasters and bloggers made good content
  as you did, the web will be much more useful than ever before.

  Here is my web page – 918kaya ewallet

 29. Ηi, I dⲟ Ƅeliеve this is an excellⅼent blog.
  I stumblеdupon it 😉 I’m going to come back once aagain since i have book-marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich
  and continue to guide other people.

  Feel free to visit my webpage – sbobet88

 30. I just like the valuable info you supply for your
  articles. I will bookmark your blog and take a look at once more here regularly.

  I’m fairly certain I will learn many new stuff proper here!
  Good luck for the next!

  Review my web site; list game xe88

 31. Saya akan segera genggam rss Anda karena saya tidak bisa
  untuk menemukan layanan email langganan link atau e-newsletter Anda.
  Apakah Anda punya punya? Tolong izinkan saya
  mengenali agar saya bisa berlangganan. Terima kasih.

  Stop by my site Jp Slot 123

 32. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has aided me
  out loads. I hope to give a contribution & assist
  other customers like its aided me. Good job.

 33. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one
  and i was just curious if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me mad so any
  assistance is very much appreciated.

  Feel free to visit my page pussy888 dow

 34. Have youս ever thought aboout aԀding a little bit more than just your articles?
  I mean, what yoou sаay is fundamental and all. Nevertheless think of if you adԁed
  some great visuaaⅼs or videos to gie your posts more,
  “pop”! Y᧐ur content is excellent but with pics and clіps, this blog could definitely be one of
  thе very best in its niche. Awesome blog!

  my webpage … service handphone

 35. magnificent points altogether, you just gained a logo new reader.
  What may you suggest in regards to your put up that you just made a few days in the past?

  Any sure?

 36. Wonderful site you have here but I was wondering if you knew of any user discussion forums that cover the same topics
  talked about in this article? I’d really love to be a
  part of group where I can get suggestions from other knowledgeable people that share
  the same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Cheers!

 37. You actually make it seem so easy with your presentation however I find this topic to be actually
  one thing which I believe I’d never understand.
  It sort of feels too complex and very extensive for
  me. I’m looking ahead to your next post, I will try to get the hold of it!

 38. Its like you learn my thoughts! You seem to understand a lot about this, like you wrote the e book in it or something.

  I feel that you just can do with some p.c. to power the
  message house a bit, but other than that, this is wonderful blog.

  An excellent read. I’ll certainly be back.

 39. Hi there to every one, the contents existing at this site are actually
  awesome for people knowledge, well, keep up the good work fellows.

 40. Hi there! Quick question that’s totally off topic. Do you know how
  to make your site mobile friendly? My blog looks weird
  when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a
  template or plugin that might be able to correct this issue.
  If you have any recommendations, please share. Thank you!

 41. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it
  helped me out a lot. I hope to give something back and help others like
  you aided me.

 42. I need to to thank you for this fantastic read!!
  I absolutely loved every little bit of it. I’ve got you
  book marked to look at new things you post…

 43. This design is spectacular! You certainly know
  how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos,
  I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 44. Nice post. I learn something new and challenging on sites
  I stumbleupon on a daily basis. It will always be helpful to read
  through content from other authors and use something from other web sites.

 45. I’m not sure where you’re getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

 46. Wonderful article! That is the type of info that should be shared across the web.
  Shame on the seek engines for now not positioning this post upper!
  Come on over and consult with my site . Thanks =)

 47. What i do not realize is actually how you are now not actually much more neatly-appreciated than you may be
  now. You are very intelligent. You understand thus considerably with regards to this topic, produced me in my view consider it from numerous
  varied angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated until it’s
  something to do with Girl gaga! Your personal stuffs nice.
  At all times maintain it up!

 48. Hi! I’ve been following your website for a while now and finally got the bravery
  to go ahead and give you a shout out from Houston Tx!
  Just wanted to say keep up the excellent job!

 49. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be
  on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly
  get irked while people think about worries
  that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined
  out the whole thing without having side-effects
  , people can take a signal. Will probably be back
  to get more. Thanks

 50. It’s an amazing paragraph in support of all the internet visitors; they will
  take advantage from it I am sure.

 51. For latest information you have to pay a visit world-wide-web and on world-wide-web I found this web page as a most excellent web site for latest updates.

 52. Hello there! I could have sworn I’ve been to your blog before but after browsing through many of the posts I realized it’s new to me.

  Anyways, I’m certainly happy I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back
  frequently!

 53. You actually make it seem so easy along with your presentation however I find this
  topic to be really something that I feel I’d never understand.
  It sort of feels too complex and extremely extensive for me.
  I am having a look forward in your next publish, I’ll try to
  get the cling of it!

  Feel free to visit my web-site – judi sabung ayam online

 54. I was pretty pleased to discover this page. I wanted to thank you for
  your time for this particularly wonderful read!! I
  definitely loved every part of it and I have you bookmarked to look at new information on your
  site.

 55. I have read so many articles regarding the blogger lovers but
  this post is really a nice post, keep it up.

 56. Someone necessarily help to make significantly articles I might state.

  This is the very first time I frequented your web page
  and to this point? I surprised with the analysis you
  made to make this particular submit amazing.
  Excellent task!

 57. What a data of un-ambiguity and preserveness of valuable know-how on the topic of unexpected feelings.

 58. I love what you guys are usually up too. Such clever work
  and reporting! Keep up the great works guys I’ve incorporated
  you guys to my personal blogroll.

 59. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped
  me out much. I hope to give something back and help others like you
  aided me.

 60. Greetings! Very helpful advice in this particular post!
  It’s the little changes that will make the greatest changes.
  Thanks for sharing!

 61. Hi there mates, its wonderful paragraph on the topic of cultureand fully explained, keep it up
  all the time.

 62. Having read this I believed it was extremely enlightening.
  I appreciate you spending some time and effort to put this
  article together. I once again find myself spending a lot of time both
  reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 63. If you desire to increase your knowledge simply keep visiting this web page and be updated with the most up-to-date
  news update posted here.

 64. I’ve been browsing online greater than 3 hours nowadays, but I by no means
  found any interesting article like yours. It’s lovely price enough for me.
  Personally, if all web owners and bloggers made just right content
  material as you did, the net will be much more useful than ever before.

 65. When someone writes an article he/she maintains the image
  of a user in his/her brain that how a user can be aware of it.
  Thus that’s why this paragraph is amazing. Thanks!

 66. Hello Dear, are you truly visiting this site regularly, if so after that you will without doubt obtain fastidious know-how.

 67. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and everything.
  Nevertheless think of if you added some great graphics or videos to give
  your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images
  and videos, this website could certainly be one of the most beneficial in its field.

  Superb blog!

 68. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with
  Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some
  targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Many thanks!

 69. Helpful info. Lucky me I discovered your web site by chance, and I’m shocked why this twist of fate did not
  happened in advance! I bookmarked it.

 70. Hey there! This is kind of off topic but I need some guidance
  from an established blog. Is it hard to set up your own blog?

  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do
  you have any points or suggestions? Cheers

 71. I simply could not go away your site before suggesting that I really loved the usual info a person supply on your guests?
  Is gonna be back often in order to check up on new posts

 72. It’s hard to find experienced people about this topic, but you
  sound like you know what you’re talking about! Thanks

 73. You really make it seem so easy together with your presentation but
  I in finding this matter to be really something which
  I think I’d by no means understand. It sort of feels
  too complex and extremely wide for me. I’m taking a look ahead to your next post,
  I will try to get the hang of it!

 74. Somebody necessarily lend a hand to make seriously articles I might state.
  That is the first time I frequented your website page and thus far?
  I surprised with the analysis you made to create this particular publish amazing.
  Great process!

 75. Howdy! This articlе could not be wrіtten any better! ᒪooking through
  this post reminds me of my previous roommate! He constаntly kept talking about tһiѕ.
  I will send this information tto him. Prettү surе he’s going tο
  hace a very good read. Thank you fⲟr sharing!

  Feel free tⲟ ѕurf to my homepage: joker123 – Telegra.ph,

 76. Simply want to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just cool
  and i could assume you’re an expert on this subject.

  Well with your permission let me to grab your feed to keep
  updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

 77. Simply want to say your article is as astonishing.
  The clearness in your post is just spectacular and i could assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep
  updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the
  gratifying work.

 78. Thank you for every other excellent post. Where else may just anyone get that type of info in such a
  perfect way of writing? I have a presentation subsequent week,
  and I’m on the look for such information.

 79. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am going through issues with your
  RSS. I don’t understand the reason why I am unable to subscribe to it.
  Is there anyone else getting identical RSS issues? Anybody who
  knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

 80. We are a group of volunteers and opening a new scheme
  in our community. Your site offered us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

 81. Thanks for another fantastic post. The place else
  may just anybody get that type of information in such a perfect way of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I’m on the look for such information.

 82. Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through a few of the posts I realized it’s new to me.

  Anyhow, I’m certainly pleased I stumbled upon it and I’ll be
  book-marking it and checking back regularly!

  Also visit my site – nonton sabung ayam

 83. When I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and
  from now on every time a comment is added I recieve
  four emails with the exact same comment. Perhaps there is
  a means you are able to remove me from that service?
  Appreciate it!

 84. Having read this I believed it was very informative.
  I appreciate you finding the time and energy to put this content together.
  I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting.
  But so what, it was still worth it!

 85. Terrific post however I was wanting to know if you
  could write a litte more on this topic? I’d be very grateful if you could
  elaborate a little bit further. Appreciate it!

 86. I read this piece of writing fully about the resemblance of most up-to-date
  and preceding technologies, it’s remarkable article.

 87. I’ll right away grasp your rss feed as I can’t to find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly permit me realize in order that I may subscribe. Thanks.

 88. Hi, I do think this is an excellent website.
  I stumbledupon it 😉 I am going to revisit yet again since i have book marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and
  continue to help others. asmr 0mniartist

 89. I like the valuable info you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and check again here frequently.

  I am quite sure I will learn plenty of new stuff right here!
  Best of luck for the next! 0mniartist asmr

 90. Hello there! I could have sworn I’ve been to this
  blog before but after browsing through a few of the articles
  I realized it’s new to me. Regardless, I’m definitely pleased I came
  across it and I’ll be bookmarking it and checking
  back frequently! 0mniartist asmr

 91. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly
  enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 92. We are a bunch of volunteers and starting a brand new scheme
  in our community. Your web site offered us with useful information to work on. You’ve
  done a formidable process and our whole neighborhood will probably be grateful to you.

 93. I got this site from my friend who informed me regarding this website and
  now this time I am visiting this site and reading very informative articles here.

 94. It’s the best time to make some plans for the future and it is time
  to be happy. I have read this post and if I could I want
  to suggest you few interesting things or advice. Maybe you can write next articles referring to this article.
  I desire to read more things about it!

 95. I’m extremely impressed with your writing skills as smartly as with the layout in your blog.

  Is this a paid theme or did you customize it
  yourself? Anyway stay up the excellent high quality writing, it is uncommon to peer a great
  weblog like this one these days..

 96. My partner and I stumbled over here from a different website and thought I might
  check things out. I like what I see so now i am following you.
  Look forward to checking out your web page for a second time.

 97. A person necessarily assist to make significantly articles I’d state.
  This is the first time I frequented your web page and to this point?

  I surprised with the analysis you made to
  make this actual submit amazing. Wonderful process!

 98. Great blog here! Also your website so much up fast! What web host are
  you the use of? Can I am getting your associate hyperlink in your host?

  I desire my site loaded up as fast as yours lol

 99. Link exchange is nothing else except it is simply placing the other
  person’s weblog link on your page at suitable place and other person will
  also do same for you.

 100. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the excellent quality writing,
  it is rare to see a nice blog like this one these days.

 101. I’ve been browsing online more than three hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and
  bloggers made good content as you did, the net will be much more
  useful than ever before.

 102. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether
  this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble.
  You are incredible! Thanks!

 103. Hello everyone, it’s my first go to see at this
  web site, and paragraph is actually fruitful in support of me, keep up posting these types of articles or reviews.

 104. Hi, i believe that i noticed you visited my blog thus i got here to
  return the want?.I am trying to in finding things to improve
  my web site!I assume its adequate to use a few of your concepts!!

 105. I am really loving the theme/design of your blog.
  Do you ever run into any internet browser compatibility problems?

  A few of my blog audience have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great
  in Chrome. Do you have any recommendations to help fix this issue?

 106. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I am encountering troubles with your RSS.
  I don’t understand the reason why I cannot subscribe
  to it. Is there anyone else having similar RSS issues? Anybody who knows the answer can you kindly respond?
  Thanx!!

 107. Magnificent site. Lots of useful information here. I’m sending it to a
  few friends ans also sharing in delicious. And of course, thank you to your sweat!

 108. Hi, i believe that i noticed you visited my site so i got here to return the favor?.I am attempting to to
  find things to improve my web site!I suppose
  its good enough to use a few of your ideas!!

 109. scoliosis
  Your way of describing all in this paragraph is actually pleasant, every one be
  capable of without difficulty know it, Thanks a lot. scoliosis

 110. scoliosis
  We stumbled over here different web page and thought I might as well check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look forward to looking
  at your web page for a second time. scoliosis

 111. scoliosis
  Awesome site you have here but I was curious about if you knew of
  any user discussion forums that cover the same topics discussed here?

  I’d really love to be a part of group where I can get opinions from other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.
  Thank you! scoliosis

 112. scoliosis
  I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and amusing, and let me tell you, you have hit the nail on the head.
  The issue is something which not enough folks are speaking intelligently about.
  I’m very happy I came across this during
  my hunt for something concerning this. scoliosis

 113. scoliosis
  hello there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right
  here. I did however expertise some technical points using this site, as I experienced to reload the website many times previous to I could get
  it to load correctly. I had been wondering if your
  web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot
  more of your respective interesting content.
  Make sure you update this again very soon. scoliosis

 114. dating sites
  You are so interesting! I don’t suppose I have read through anything
  like this before. So great to discover someone with some
  original thoughts on this subject matter. Seriously..

  thank you for starting this up. This site is one thing that is needed on the
  web, someone with some originality! dating sites

 115. Hello mates, pleasant post and good urging commented at this place, I am actually enjoying by these.

 116. I think that is one of the so much significant information for me.
  And i’m satisfied reading your article. However want to commentary on few common things, The
  website style is great, the articles is really excellent : D.
  Good process, cheers

 117. Having read this I believed it was rather enlightening.

  I appreciate you spending some time and effort to put this information together.
  I once again find myself spending a lot of time both reading and leaving comments.
  But so what, it was still worth it!

 118. I feel that is one of the such a lot vital information for me.
  And i am glad reading your article. However wanna observation on few general issues, The site taste is ideal, the articles is truly excellent : D.
  Good activity, cheers

Reacties zijn gesloten.